Kan ik zelf een klaagschrift indienen bij de rechtbank?

Ja, kunt ook zelf een klaagschrift indienen bij de rechtbank. U bent niet verplicht om hiervoor een advocaat in te schakelen.

Het probleem is echter dat u maar 1 kans hebt om het rijbewijs eerder terug te krijgen via een klaagschriftprocedure. Indien het klaagschrift door de rechtbank ongegrond wordt verklaard, kunt u niet in hoger beroep. Ook is het niet mogelijk om later een nieuw klaagschrift in te dienen omdat dat wordt gezien als een verkapt hoger beroep.

U moet het dus meteen de eerste keer zo goed doen dat u het rijbewijs echt terug gaat krijgen. Het klaagschrift moet de juiste argumenten bevatten en u het moet ook direct al goed onderbouwd zijn.

Met een gespecialiseerde advocaat aan uw zijde weet u in ieder geval wel welke argumenten goed zijn en wat u beter niet kunt aanvoeren. De advocaat kan u vooraf informeren hoe u het klaagschrift moet opbouwen, wat u wel en niet moet opschrijven en hoe u het klaagschrift het beste kunt onderbouwen.

Hoewel het inschakelen van een advocaat dus niet verplicht is, heeft het wel veel voordelen:

  • De advocaat kan vooraf een inschatting maken van de kans van slagen
  • De advocaat weet of het indienen van een klaagschrift mogelijk is en bijvoorbeeld niet tot problemen gaat leiden vanwege eventuele samenloop met de CBR-procedure
  • De advocaat weet aan welke eisen een klaagschrift moet voldoen
  • De advocaat weet welke argumenten kunnen worden aangevoerd en welke juist beter kunnen worden weggelaten omdat die argumenten verkeerd vallen bij de rechter
  • De advocaat weet welke vragen de rechter tijdens de zitting zal stellen en kan u hierop voorbereiden
  • De advocaat weet welke documenten belangrijk zijn ter onderbouwing van het spoedeisend belang
  • De advocaat kan meteen het dossier voor u opvragen en u hierover adviseren, ook om na te kijken of de snelheidsmeting, de ademanalyse of het bloedonderzoek volgens de voorschriften is verlopen.

Soms kan het al helpen om eerst even contact op te nemen met een van onze gespecialiseerde advocaten, zodat u met hem/haar kunt bespreken of de advocaat in uw specifieke situatie iets voor u kan betekenen. Meld uw zaak gratis en vrijblijvend aan voor een advies op maat.

Terug naar veelgestelde vragen

Zaak aanmelden

Meld uw zaak gratis en geheel vrijblijvend bij ons aan. 

Specialisten om het rijbewijs terug te krijgen!

Slagingspercentage van 98% om rijbewijs snel terug te krijgen door

Voordelig tarief

Met de bij ons netwerk aangesloten advocaten hebben wij speciale prijsafspraken gemaakt zodat u gespecialiseerde rechtsbijstand krijgt, tegen de laagste tarieven.

Werkwijze

Wanneer u uw zaak bij ons aanmeldt, brengen wij u direct in contact met een gespecialiseerde verkeersstrafrechtadvocaat. Wij werken samen met verkeersstrafrechtspecialisten in heel Nederland werkzaam zijn en die wij zorgvuldig hebben geselecteerd op kennis, ervaring, en aanpak.