Mijn rijbewijs is ingevorderd. Hoe lang duurt het voordat ik bericht krijg?

Als uw rijbewijs is ingevorderd door de politie, zijn er verschillende mogelijkheden. Het is daarom van belang dat goed op welke grond en met welke reden het rijbewijs is ingevorderd. Er zijn een aantal mogelijkheden:

1. Het rijbewijs kan op grond van artikel 130 WVW zijn ingevorderd (o.a. bij een verdenking van rijden onder invloed van drugs). Dit is de invordering vanwege de CBR-procedure.
2. Het rijbewijs kan op grond van artikel 164 WVW zijn ingevorderd (o.a. bij rijden onder invloed van alcohol, snelheidsovertredingen, weigering en gevaarlijk rijgedrag).
Rijbewijs strafrechtelijk ingevorderd: 10 dagen termijn

In de meeste gevallen gaat het dus om een strafrechtelijke invordering van het rijbewijs. Het rijbewijs wordt dan naar het CVOM in Utrecht gestuurd. De politie moet het dossier binnen 3 dagen insturen. Vervolgens moet de officier van justitie binnen 10 dagen beslissen wat er met uw rijbewijs gaat gebeuren.
De officier zal over het algemeen bijna altijd beslissen tot inhouding van het rijbewijs. Hoe lang u het rijbewijs dan kwijt bent, is afhankelijk van de aard en ernst van de overtreding en van de omstandigheden van het geval. Wij kunnen wel op voorhand een inschatting maken.

Gemiddeld ontvangt u de beslissing van de officier na 8 – 14 dagen. Veel mensen denken dat ze binnen 10 dagen bericht moeten hebben gehad van de officier van justitie, maar dat is niet juist. De beslissing van de officier moet alleen binnen 10 dagen zelf zijn genomen. Daarna wordt het per post naar u verstuurd en kan het nog enkele dagen duren voordat het bericht u bereikt.
Heeft de officier van justitie niet binnen 10 dagen een besluit genomen, dan moet u het rijbewijs terugkrijgen. Maar let op: dit is niet altijd gunstig. In sommige gevallen kan het CBR daarna het rijbewijs nog afpakken. Dat is in de volgende gevallen:
– Bij een alcoholgehalte van meer dan 785 ug/l (bij ervaren bestuurders)
– Bij een alcoholgehalte van meer dan 570 ug/l (bij beginnend bestuurders)
– Wanneer er meer dan 3 aanhoudingen in 5 jaar zijn geweest voor rijden onder invloed
– Bij rijden onder invloed van drugs

Soms komt het voor dat de officier van justitie of de politie ten onrechte het rijbewijs doorstuurt naar het CBR. Uiteindelijk krijgt u het rijbewijs dan wel weer terug via het CBR, maar het is een heel gedoe om dit gecorrigeerd te krijgen.

Rijbewijs ingevorderd wegens CBR-procedure

Slechts zelden wordt het rijbewijs meteen ingevorderd vanwege de CBR-procedure. Ook bij rijden onder invloed van drugs is het in principe niet de bedoeling dat de politie meteen uw rijbewijs invordert. Wel zal de politie dan melding doen bij het CBR. Het CBR zal dan later een onderzoek opleggen naar uw drugsgebruik en de geldigheid van uw rijbewijs schorsen. Hoewel het CBR verplicht is om binnen 4 weken na ontvangst van de melding van de politie een besluit te nemen, duurt het in de praktijk vaak langer. Gemiddeld duurt het 6 – 10 weken voordat u bericht krijgt van het CBR. Die 4 weken is overigens geen fatale termijn. Als die termijn wordt overschreden, heeft dat geen gevolgen voor het verdere verloop van de procedure.

Rijbewijs nog niet ingeleverd?

Wanneer u het rijbewijs nog niet hebt ingeleverd, moet u dit zo spoedig mogelijk alsnog doen. Wacht hier niet mee, omdat de 10 dagen termijn ook niet gaat lopen, zolang u het rijbewijs niet hebt ingeleverd.
Als het goed is hebt u dan een vordering tot overgifte van het rijbewijs gehad.
Bent u het rijbewijs kwijt, doe dat zo snel mogelijk aangifte van vermissing van het rijbewijs. Dat doet u via de gemeente. Stuur een kopie van de aangifte naar het CVOM. Vanaf dat moment gaat die 10 dagen termijn pas lopen!

Rijbewijs zoek

In een enkel geval maken wij mee dat het rijbewijs zoek raakt. Dat kan meerdere redenen hebben.
1. De politie vergeet het rijbewijs door te sturen naar het CVOM
2. De verbalisant gaat met vakantie of verlof en laat het rijbewijs liggen
3. Het rijbewijs raakt vermist op het politiebureau
4. Het proces-verbaal is niet volledig, waarna het CVOM het proces-verbaal tezamen met het rijbewijs naar de politie terugstuurt, waarna het proces-verbaal weer moet worden ingestuurd
5. De verbalisant volgt de verkeerde procedure en verstuurt het rijbewijs abusievelijk naar het CBR

In dit soort gevallen is het een heel gedoe om te achterhalen wat er precies is gebeurd en waar het rijbewijs zich dan bevindt. Meestal worden we van het kastje naar de muur gestuurd. Belangrijk is dat we in ieder geval een bewijs hebben van de invordering van het rijbewijs, zodat we kunnen aantonen dat het rijbewijs is afgepakt. We weten dan ook meteen welke verbalisant het rijbewijs heeft ingevorderd. Dit is vaak het startpunt van de zoektocht.
Uiteindelijk kunnen we door een klacht in te dienen bij de politie en/of het CVOM vaak wel doorpakken en komt het rijbewijs snel boven water.


Terug naar veelgestelde vragen

Zaak aanmelden

Meld uw zaak gratis en geheel vrijblijvend bij ons aan. 

Specialisten om het rijbewijs terug te krijgen!

Slagingspercentage van 98% om rijbewijs snel terug te krijgen door

Voordelig tarief

Met de bij ons netwerk aangesloten advocaten hebben wij speciale prijsafspraken gemaakt zodat u gespecialiseerde rechtsbijstand krijgt, tegen de laagste tarieven.

Werkwijze

Wanneer u uw zaak bij ons aanmeldt, brengen wij u direct in contact met een gespecialiseerde verkeersstrafrechtadvocaat. Wij werken samen met verkeersstrafrechtspecialisten in heel Nederland werkzaam zijn en die wij zorgvuldig hebben geselecteerd op kennis, ervaring, en aanpak.