Moet ik die 10 dagen afwachten totdat ik bericht krijg wat er met mijn rijbewijs gaat gebeuren?

Bij een strafrechtelijke invordering van het rijbewijs moet de officier van justitie beslissen wat er met het rijbewijs gaat gebeuren. Dat volgt uit artikel 164 lid 6 WVW waarin het volgende is geregeld:
“Indien de officier van justitie binnen tien dagen na de dag van invordering niet gebruik maakt van de in het vierde lid bedoelde bevoegdheid, geeft hij de ingevorderde bewijzen onverwijld terug aan de houder. (..)”

Dit wil nog niet zeggen dat u ook binnen 10 dagen bericht moet krijgen. Soms kan het wel tot 14 dagen duren voordat u bericht krijgt over uw rijbewijs.

Tegenwoordig geldt ook als uitgangspunt dat de officier het rijbewijs voor enkele maanden inhoudt. Men gaat uit van bepaalde standaarden, die gelijk zijn aan de duur van de uiteindelijk op te leggen rijontzegging. Men wil direct straffen.
Wij kunnen daarom goed inschatten wat de uiteindelijke duur van de inhoudingstermijn gaat worden voor u.

Wilt u het rijbewijs eerder terugkrijgen, dan kan dat alleen als u een voldoende spoedeisend belang hebt. Dat is bijvoorbeeld als u het rijbewijs nodig hebt voor het werk of voor belangrijke persoonlijke omstandigheden. Als u echt het rijbewijs hard nodig hebt, hoeft u die 10 dagen termijn niet af te wachten. U kunt veel tijd besparen door direct al een klaagschrift in te dienen in combinatie met een verzoek tot teruggave aan de officier van justitie. Wij hebben hier goede ervaringen mee.

Rijbewijs terug binnen 10 dagen termijn

Vaak lukt het ons om het rijbewijs al binnen die 10 dagen termijn terug te krijgen. Ons record is na 3 dagen en gemiddeld zitten we op 8 dagen. Met name is dat bij first offenders in de volgende gevallen:
– Snelheidsovertredingen tussen de 50 – 70 km/u te hard
– Alcoholgehalte tussen de 570 – 715 ug/l (bij ervaren bestuurders, meer dan 5 jr rijbewijs)
– Alcoholgehalte tussen de 350 – 570 ug/l (beginnend bestuurders, minder dan 5 jr rijbewijs)
– Rijden onder invloed van alcohol of drugs, na bloedonderzoek, zonder dat uitslag al bekend is
– Gevaarlijk rijgedrag zonder concreet gevaar

Rijbewijs terug buiten 10 dagen termijn

Maar ook buiten die gevallen, is het raadzaam om gelijk al een klaagschrift in te dienen en niet eerst de 10 dagen termijn af te wachten. Het is vaak dan niet mogelijk om meteen al het rijbewijs terug te krijgen via de officier van justitie, maar in ieder geval kunnen we er dan voor zorgen dat uw zaak extra snel op zitting wordt behandeld bij de raadkamer van de rechtbank.

De rechtbanken zijn op basis van artikel 6.3.5 van het Landelijk Strafprocesreglement verplicht om klaagschriften met een spoedeisend belang binnen veertien dagen na ontvangst op een raadkamerzitting te behandelen. Klaagschriften tegen de invordering en inhouding van het rijbewijs worden hierbij in de voetnoot uitdrukkelijk als voorbeeld genoemd.
Over het algemeen lukt het ons om al binnen 1 – 2 dagen een uitgebreid klaagschrift op te stellen. U kunt dan met 2,5 week uw rijbewijs in principe al weer terug hebben. Het is dus van belang dat u direct contact met ons opneemt. U hoeft niet eerst die 10 dagen termijn af te wachten!


Terug naar veelgestelde vragen

Zaak aanmelden

Meld uw zaak gratis en geheel vrijblijvend bij ons aan. 

Specialisten om het rijbewijs terug te krijgen!

Slagingspercentage van 98% om rijbewijs snel terug te krijgen door

Voordelig tarief

Met de bij ons netwerk aangesloten advocaten hebben wij speciale prijsafspraken gemaakt zodat u gespecialiseerde rechtsbijstand krijgt, tegen de laagste tarieven.

Werkwijze

Wanneer u uw zaak bij ons aanmeldt, brengen wij u direct in contact met een gespecialiseerde verkeersstrafrechtadvocaat. Wij werken samen met verkeersstrafrechtspecialisten in heel Nederland werkzaam zijn en die wij zorgvuldig hebben geselecteerd op kennis, ervaring, en aanpak.