Wat zijn de kosten als ik een advocaat inschakel om het ingevorderde rijbewijs terug te krijgen?

Via het Strafrechtadvocatennetwerk bieden wij drie mogelijkheden voor de kosten van rechtsbijstand.

  1. Op uurtarief (€ 135,00 excl BTW)
  2. Vaste prijs € 475,00 excl. BTW voor alleen klaagschrift
  3. Pro deo rechtsbijstand

Betalend op uurtarief

Via de website profiteert u van ons voordelige tarief van € 135,00 excl. BTW per uur. Alle advocaten binnen het netwerk zijn gebonden aan dit lage uurtarief, ook als zij normaal gesproken een hoger uurtarief hanteren.

Voor u is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoeveel tijd we met de zaak bezig zijn. Ons antwoord daarop is altijd dat dit afhankelijk is van de concrete werkzaamheden van de zaak, de ingewikkeldheid van de zaak en de samenloop met andere procedures. Gemiddeld genomen moet u denken aan de volgende werkzaamheden:

Omschrijving werkzaamheden Inschatting aantal uren
Opstellen en indienen klaagschrift 3,5 uren
Uitgebreid verzoek OvJ voor teruggave 0,5 uur
Contacten OM om teruggave te bespoedigen 0,5 – 1 uur
Opvragen dossier en advies 1,5 uren
Uitgebreide voorbereiding op zitting 1 uur
Bijstand tijdens de zitting,
inclusief voorbereidingsgesprek en reistijd
2- 3 uren
GEMIDDELD 8 – 10 uren werk

Als het ons lukt om voor de zitting het rijbewijs voor u terug te krijgen, moet u rekening houden met ongeveer 6 uur werk. Met een zitting erbij komt het op ongeveer 10 uur werk uit. Het werkelijk aantal uren is altijd ook afhankelijk van het aantal contacten, uw informatiebehoefte en de ingewikkeldheid van de zaak.

Wij realiseren ons dat wij hiermee niet de goedkoopste advocaten zijn. Er zijn kantoren die voor een lager tarief bijstand aanbieden voor het indienen van een klaagschrift om uw rijbewijs terug te krijgen, maar u moet zich daarbij afvragen of u dan echt een goed klaagschrift hebt om de rechter te overtuigen om het rijbewijs terug te geven. In dat opzicht is goedkoop misschien wel duurkoop, omdat u straks de kosten voor niets hebt gemaakt. Wij werken al met een van de laagste uurtarieven binnen de advocatuur. Waar andere kantoren volledige rechtsbijstand voor een bedrag onder de € 1000,00 aanbieden, menen wij dat een adequate en volledige bijstand voor die prijs niet mogelijk is. Wij vinden het belangrijker om het in een keer goed te doen en de kans op teruggave zo groot makkelijk te laten zijn. Daarom is ons slagingspercentage ook zo hoog!

Enkel klaagschrift

Evenwel kunnen wij u ook aanbieden om alleen een klaagschrift op te stellen en in te dienen voor een bedrag van € 475,00 excl. BTW.

Dit is een speciaal budgettarief dat uitgaat van een bepaalde mate van zelfredzaamheid van de client. Wij doen het belangrijkste en moeilijkste gedeelte in de procedure, te weten het opstellen van het klaagschrift.

Voor € 75,00 excl. BTW extra kunnen we zelfs nog een verzoek sturen naar de officier van justitie, met daarbij de kopie van het klaagschrift.

De rest doet u dan zelf. U belt zelf naar de officier totdat er een beslissing is gekomen. U vraagt zelf het dossier op en u gaat zelf naar een eventuele zitting. U krijgt geen extra voorbereiding daarop.

Wij laten hiermee zien dat wij ook een scherp en concurrerend tarief kunnen aanbieden. Uiteindelijk komt het steeds aan op de vraag wat u precies nodig hebt aan rechtsbijstand en wat u zelf kunt doen.

Dat is ook het verschil met andere kantoren. Als een ander kantoor een lager tarief aanbiedt, terwijl het uurtarief hoger is als dat van ons, dan weet u dat zij dan zullen inleveren op bepaalde werkzaamheden. Ofwel hun klaagschrift is minder uitgebreid, ofwel blijven zij er niet achteraan bellen totdat uw rijbewijs eenmaal terug is of de voorbereiding voor de zitting is minder.

Uiteindelijk moet u zelf bepalen wat u precies wenst qua rechtsbijstand en hoe u dat wilt afspreken. Bent u zelf voldoende onderlegt om contact te leggen met het OM en de procedure te voeren bij de rechtbank, dan kunt u prima volstaan met enkel het klaagschrift. Twijfelt u daarover, dan kunt u beter kiezen voor volledige rechtsbijstand.

Pro deo rechtsbijstand

In sommige gevallen kunt u eventueel in aanmerking komen voor pro deo rechtsbijstand. Dit is afhankelijk van uw inkomen en vermogen van twee jaar geleden. Als dat zo is, betaalt u enkel een geringe eigen bijdrage. De rest van de kosten van rechtsbijstand worden dan door de Staat vergoed.

Wel is het zo dat de Raad voor Rechtsbijstand heeft bepaald dat de toevoeging pas kan worden aangevraagd wanneer eerst op eigen kosten een verzoek tot teruggave is ingediend bij de officier van justitie. Dat moet dus eerst gebeuren. Uiteraard kunnen wij u daar ook bij van dienst zijn.

Aanmelden nieuwe zaak

Wilt u weten wat in uw situatie de beste keuze is qua rechtsbijstand? Neem dan even contact met ons op. Vul het formulier op de website in en wij bellen u direct terug.


Terug naar veelgestelde vragen

Zaak aanmelden

Meld uw zaak gratis en geheel vrijblijvend bij ons aan. 

Specialisten om het rijbewijs terug te krijgen!

Slagingspercentage van 98% om rijbewijs snel terug te krijgen door

Voordelig tarief

Met de bij ons netwerk aangesloten advocaten hebben wij speciale prijsafspraken gemaakt zodat u gespecialiseerde rechtsbijstand krijgt, tegen de laagste tarieven.

Werkwijze

Wanneer u uw zaak bij ons aanmeldt, brengen wij u direct in contact met een gespecialiseerde verkeersstrafrechtadvocaat. Wij werken samen met verkeersstrafrechtspecialisten in heel Nederland werkzaam zijn en die wij zorgvuldig hebben geselecteerd op kennis, ervaring, en aanpak.