Welke straf kan ik verwachten na een forse snelheidsovertreding?

Bij forse snelheidsovertredingen van meer dan 30 km/u te hard krijgt u te maken met het strafrecht. Het blijft dan vaak niet beperkt tot enkel een geldboete, maar u loopt ook het risico dat uw rijbewijs voor langere tijd wordt afgepakt en dat u een aantekening op uw justitiële. Bij die forse snelheidsovertredingen gebeurt dat eigenlijk standaard als het tot een veroordeling komt. Op basis van onze ervaring en de richtlijnen kunnen wij echter wel een redelijke indicatie geven voor de straffen waarmee u rekening kunt houden.

Boete

Bij te hard rijden met een snelheid van meer dan 50 km/u bepaalt de officier van justitie de officier van justitie de hoogte van de geldboete. U moet rekening houden met een boete vanaf € 730,00. De precieze hoogte van de boete is mede afhankelijk van de volgende omstandigheden:

> Meer informatie hoogte boete bij te hard rijden
> Boetes bij te hard rijden met > 50 km/u binnen de bebouwde kom
> Boetes bij te hard rijden met > 50 km/u buiten de bebouwde kom 
> Boetes bij te hard rijden met > 50 km/u op snelwegen

Rijontzegging

Zoals hiervoor gemeld, loopt u het risico dat de officier ook uw rijbewijs voor langere tijd zal afpakken. Dit noemen ze ook wel een rijontzegging. De precieze duur van de rijontzegging is afhankelijk van de volgende omstandigheden:

Wanneer u het rijbewijs dringend nodig hebt voor uw werk of voor andere belangrijke sociale verplichtingen, adviseren wij u om u tijdens de OM-zitting bij te laten staan door een gespecialiseerde advocaat. Vaak krijgt de advocaat het voor elkaar om het rijbewijs eerder terug te krijgen of de duur van de ontzegging van de rijbevoegdheid aanzienlijk te beperken.

> Meer informatie ontzegging van de rijbevoegdheid bij te hard rijden

OM-zitting of zitting bij de kantonrechter

Bij forse snelheidsovertredingen krijgt u in de meeste gevallen een oproeping voor een (telefonische) OM-zitting. Dat is een zitting met de officier van justitie waarbij de straf wordt opgelegd. Belangrijk om te melden is dat er bij dit soort zittingen geen onafhankelijk rechter betrokken is. U staat dus alleen tegenover de officier van justitie. Om ervoor te zorgen dat u dan niet te zwaar wordt gestraft, is het advies om u zeker te laten bijstaan door een advocaat. In veel gevallen kan de advocaat voorkomen dat er een rijontzegging wordt opgelegd.

In sommige gevallen bent u zelfs beter uit bij de kantonrechter. De kantonrechter is wel onafhankelijk en kan vaak meer rekening houden met uw persoonlijke omstandigheden. Daarnaast kan de kantonrechter ook een rijontzegging voorwaardelijk opleggen. Een voorwaardelijke straf is eigenlijk een soort van waarschuwing. Het voordeel daarvan is dat u niet direct uw rijbewijs voor langere tijd kwijt raakt. Onze advocaten kunnen u adviseren wat in uw specifieke situatie het beste voor u is.

Invordering rijbewijs

Indien u door de politie wordt staande gehouden vanwege en forse snelheidsovertreding, dan zal de politie uw rijbewijs direct invorderen. De politie zal uw rijbewijs dan doorsturen naar de officier van justitie. In beginsel zal de officier van justitie de inhouding van het rijbewijs bevelen voor de duur van 2 tot 8 maanden. U hoeft zich echter niet neer te leggen bij deze beslissing. Wij adviseren u om bij een invordering van het rijbewijs direct uw zaak aan te melden via het aanmeldingsformulier op deze website. Wij zullen u dan direct in contact brengen met een van onze gespecialiseerde advocaten die direct voor u een klaagschrift zal indienen bij de rechtbank om het rijbewijs terug te krijgen. U hebt de meeste kans om het rijbewijs terug te krijgen indien:

  • De snelheidsoverschrijding minder was dan 100 km/u
  • Dit de eerste keer betrof, of u in ieder geval geen eerdere veroordelingen of geregistreerde boetes hebt in de afgelopen 2 jaar.
  • U aannemelijk kunt maken dat u het rijbewijs dringend nodig hebt

> Meer informatie invordering rijbewijs bij te hard rijden
> Kans van slagen rijbewijs terug bij meer dan 50 km/u te hard rijden


Terug naar veelgestelde vragen

Zaak aanmelden

Meld uw zaak gratis en geheel vrijblijvend bij ons aan. 

Specialisten om het rijbewijs terug te krijgen!

Slagingspercentage van 98% om rijbewijs snel terug te krijgen door

Voordelig tarief

Met de bij ons netwerk aangesloten advocaten hebben wij speciale prijsafspraken gemaakt zodat u gespecialiseerde rechtsbijstand krijgt, tegen de laagste tarieven.

Werkwijze

Wanneer u uw zaak bij ons aanmeldt, brengen wij u direct in contact met een gespecialiseerde verkeersstrafrechtadvocaat. Wij werken samen met verkeersstrafrechtspecialisten in heel Nederland werkzaam zijn en die wij zorgvuldig hebben geselecteerd op kennis, ervaring, en aanpak.